HTML

A funk nem fánki

Gambola és Zuckerstern egoista észosztásként is felfogható hadjárata a funk és a gagyifánki szétválasztásáért...

Ki az a figura a sötétben? - Bobby Byrd!

2007.04.12 / Gambola

Aki hallotta már a hazai finkifánkizenekarok által rongyosra játszott és pár évvel ezelőtt egy Renault reklám által is még elcsépeltebbé tett Sex Machine c. James Brown slágert, az ismeri Bobby Byrd hangját - ő az az öblös hangú afrofigura aki "get on up"-ot válaszolgat a nagy "gerappázásra". A pribéknek ismert jobb-kéz, a mellékszereplővé tett kiabáló, aki bár próbált a soul keresztapjáéhoz hasonló gusztustalan flitteres mellényt magára vasalni, mégis mindvégig a homályban maradt.



Bobby Byrd felbecsülhetetlenül értékes figura volt James Brown zenekarában: ő volt aki énekesként bemelegítette a közönséget, majd a show hátralévő részében a Famous Flames-nek nevezett vokálszekcióban szerepelt. James Brown valószínüleg soha nem került volna ki Georgia-ból, ha nincs Byrd és a családja. Ők támogatták ugyanis anyagilag a makulátlan multú mester feltételes szabadlábra helyezését, majd szereplési lehetőséget biztosítottak neki a Flames-ben (aminek irányítását később Brown egy mozdulattal átvett és hálából száműzte Byrd-öt a háttérvokalistákhoz...) Mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy James Brown egy szőrösszívű szexmániás diktátor volt, aki szó nélkül keresztbe tett bárkinek és koncerten kirúgta a fél zenekart, biztosíthatjuk, hogy ez mind igaz. Ugyanakkor a nagylelkű mester sok zenészének biztosított lehetőséget a bizonyításra, és ezek között volt Byrd is. A (merő véletlenségből James Brown producersége alatt készített) legnagyobb sikerei az 'I Know You Got Soul', a 'Hot Pants' és az 'I Need Help (I Can't Do It Alone)'. Ezek a számok meglepő módon nagyon hasonló hangzásúak mint a korabeli JB's darabok, és valljuk be, jobbak is lehetnének - James Brown hangjával.

Bobby Byrd sajnos nem volt meghatározó egyéniség a 70-es évek amerikájában, amikor az égből is aranytorkú fekete soul énekesek potyogtak - inkább egy bizonytalan kópiának tűnik. Ha persze megjelenne most egy koszos klubban, akkor összefosnánk magunkat a gyönyörűségtől. Egy biztos: aki szereti az elhúnyt szexdalnok stílusát annak Byrd zenéje is be fog jönni.

Szarazadat tartalom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://funk.blog.hu/api/trackback/id/tr1158120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása